em-biotek

EM-BIOTek - Princip kvašení

 

  • Úvod
  • Co je EM?
    • Co je EM ?
    • Funkce
      • Co způsobují EM
      • Dominantní princip EM
      • Princip kvašení
      • Antioxidační princip
  • Domácnost a zahrada
    • Zahradnictví
    • Kompostování / Bokashi
    • Chov drobného zvířectva
    • Aktivace vody
    • Potrubí a kalové jímky
    • V plaveckém bazénu
    • Rybníky, biotopy a nádrže
    • ČIŠTĚNÍ
      • Čištění pomocí EM v domácnosti
      • Profesionální čističe Multikraft
  • Zemědělství
    • POJĎME NOVÝMI CESTAMI…
    • Zemědělství na orné půdě
    • Chov užitkových zvířat
      • Silážování
      • ...v chovu drůbeže
      • ...v chovu ovcí a koz
      • ...v chovu vepřů
      • ... v chovu hovězího dobytka
      • ... v chovu koní
    • Chov drobného zvířectva
    • Chov ryb
    • Včelařství
    • Kompostování
  • Životní prostředí a vody
    • Zpracování odpadu a odpadních vod
    • Odstranění zápachu
    • Kompostování
  • Vstup do E-shopu

 

Princip kvašení

Kvašením nebo fermentací (latinsky fermentum: kvásek) označuje biotechnologie přeměnu biologických materiálů pomocí kultur bakterií, hub nebo buněk, nebo též přídavkem enzymů (fermentů). Dají se tak pomocí mikroorganizmů v bioreaktorech v provozním měřítku syntetizovat např. lékařsky zajímavé výrobky, jako je inzulín, kyselina hyaluronová a mnoho antibiotik jako např. penicilin.

Mikroorganizmy jsou schopny tvořit látky, které se dají připravit čistě chemickou cestou jen velmi těžko nebo vůbec ne. Při kvašení efektivních mikroorganizmů vznikají na rozdíl od hnití silně antioxidační, životu přátelské látky (enzymy, vitaminy, aminokyseliny látky, bioaktivní látky, ….) a žádné životu nepřátelské produkty látkové přeměny (jako je amoniak, rajský plyn, metan,…)

Nejlepším příkladem kvašení je výroba kyselého zelí. Při tomto postupu se vyrobí z původního bílého zelí, které je ve své původní surové formě chudé na vitamin C, potravina s vysokým obsahem vitaminu C. To způsobují aktivní kvasné bakterie, v tomto případě především kultury mléčných bakterií.

Copyright ©2025 EM-BIOTek - efektivní mikroorganismý


main version